Hjem / Kultur & samfund / Shakespeares mesterværker aflures med kunstig intelligens
At være eler ikke være.
Om Hamlet er gal eller ej, kunne AI-algoritmen ikke afgøre, selvom den har givet en del ny viden.

Shakespeares mesterværker aflures med kunstig intelligens

Microsoft har sluppet en kunstig intelligens løs på nogle af verdens mest kendte skuespil og afdækker hidtil ukendte sider af de verdensberømte karakterer.

Langt de fleste mennesker i den vestlige verden kender historien om den ulykkelige kærlighed mellem Romeo og Julie, men hvor godt kender vi egentlig karaktererne i William Shakespeares skuespil? Det giver en kunstig intelligens udviklet af Microsoft nu et uddybende svar på.

Manden bag projektet, Phil Harvey, en Cloud Solution Architect hos Microsoft i Storbritannien, har brugt firmaets Text Analytics API til at gå i dybden med 19 af William Shakespeares 300 år gamle skuespil. API’en, der er alment tilgængelig som del af Microsofts Azure Cognitive Services, kan bruges til at identificere følelser og emner i tekst samt udvælge nøgleord. Værktøjet er et af flere til naturlig sprogbehandling (NLP), som er tilgængelige på Azure.

Efter gennemgangen gav Microsofts NLP-værktøj dialogerne en score mellem 0 og 1. Scoringer tæt på 1 viste et positivt indtryk, og scoringer tæt på 0 angav en negativ følelse. Resultatet blev samlet i farvede Power Business Intelligence-grafer, der viser, hvor negativt (rødt) eller positivt (grønt) Shakespeares karakterer taler.

Teksten skulle forberedes til AI-behandling

Graferne er blot sidste trin i en lang proces. Efter at have downloadet en tekstfil af skuespillene fra internettet måtte Harvey forberede data-sættene. Han fjernede alle sceneinstruktionerne, men beholdt numrene på akten og scenen samt karakterernes navn, og hvad de sagde.

Herefter uploadede han teksten til Microsofts API, der kan bruges i programmer, hjemmesider og bots til at se, høre, tale, forstå og fortolke brugerne via naturlige kommunikationsmetoder. Text Analytics-API’en bruger en kombination af teknikker under analyse af teksten, herunder tekstbehandling, ordplacering og ordassociationer.

Algoritmer afdækker ny viden

Phil Harveys AI-analyser afdækker blandt andet, at kønsstereotyper ikke var så fastlagte, som forskere hidtil har antaget. Blandt andet kæmper Romeo med mere ekstreme følelser end Juliet, og deres kærlighed påvirker ham mere. Her er manden altså personen i følelsernes vold, ikke kvinden.

“Dette her er et godt eksempel på data, som giver os ny viden og nye måder at opnå den på. Det er grundlæggende en ændring i, hvordan vi behandler verden omkring os. Vi kan nu gennemgå Shakespeare, gøre teksterne til et datasæt og behandle dem med algoritmer på en ny måde for at lære noget, vi ikke vidste før.”

Grafer gør skuespil mere tilgængelige

Phil Harvey håber at have kastet nyt lys over nogle af de mest kendte litterære tekster og gøre dem mere tilgængelige for folk, der ellers anser dem for temmelig komplekse og svære at forstå.

“Folk kan se hele plotlines bare ved at se på mine grafer over sproglige følelser. Fordi visuelle eksempler er meget lettere at absorbere, gøres Shakespeare og hans skuespil mere tilgængelige. Læsesprog fra 1500- og 1600-tallet kan være udfordrende, så det er en hurtig måde at vise dem, hvad Shakespeare forsøger at gøre,” forklarer Phil Harvey.

Undervejs faldt Phil Harvey også over uventede udfordringer. Mens AI-systemet fungerede godt for Shakespeare-skuespil, der indeholdt et enkelt plot og dialog, kæmpede det for at afgøre, om mere nuanceret tale var positiv eller negativ. Algoritmen kunne for eksempel ikke regne ud, om Hamlets galskab var virkelig eller forestillet.

Tilføj en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort. Markerede felter skal udfyldes *

*

200-125   300-075   210-260   210-060   300-115   100-105   300-101   400-101   300-320   300-070   300-206   200-310   300-135   300-208   810-403   400-050   640-916   642-997   300-209   400-201   200-355   352-001