OroBOT er en robotudgave af den 300 mio. gamle forfader til de senere egentlige dinosaurer kendt som Orobates pabsti og er bygget for at demonstrere, hvordan dette fortidsdyr bevægede sig rundt i triastidens sumpede omgivelser.
Det salamanderlignende dyr befinder sig på udviklingsstigen mellem amfibier og krybdyr og er i øvrigt det første fossil, som videnskaben med sikkerhed har fundet fodspor efter, hvorfor et hold forskere fra EPFL og Humboldt universitetet i Berlin havde et godt grundlag for at konstruere robotten.
Først fik de udviklet en digital simulation af dyrets gang på basis af knoglebygningen og bevægelsesmønstret hos sammenlignelige nulevende øgler. Forskerne tog derpå røntgenbilleder af disse dyr under gang og undersøgte især tre forhold. Hvor oprejst dyrene gik og stod, hvordan rygraden bøjede sig, og hvor meget dyrene bøjede albuer og skulderled.
Når den simulerede øgle nu vandrede omkring på et virtuelt underlag, efterlod den sig naturligvis spor, og forskerne undersøgte nu, hvor godt de svarede til de fossile sporaftryk, der rent faktisk havde tilhørt dyret. På det grundlag kunne man derpå konstruere en fysisk robotudgave af det gamle kræ og lade den vandre.
Mere strunk end en salamander
Efter nogle småjusteringer nåede forskerne også frem til et troværdigt resultat og en realistisk gangart baseret på energiforbrug, stabilitet, styrke og match med dyrets fossile sporrække.
Orobates viste sig på den måde faktisk at have haft en relativt atletisk gangart meget lig en moderne alligator og betydeligt mere oprejst end eksempelvis en salamander. Holdet beskrev også den fundne gangart som betydeligt mere effektiv end forventet.
Se de gamle knogler vakt til live: