Hjem / Teknologi & opfindelser / Google genopfinder sin robotstrategi – med dansk islæt
Google-bygning.
Google har fået et mere praktisk forhold til sine robotter. Nu skal de ikke længere være menneskelige, men praktiske.

Google genopfinder sin robotstrategi – med dansk islæt

Da lederen af Googles robotprogram blev anklaget for seksuelle krænkelser i 2014, blev afdelingen ikke kun reorganiseret, men fik også en hel ny målsætning. Dansk udstyr er involveret.

I 2014 gik der et chok igennem giganten Google. Lederen af selskabets nystartede, ambitiøse robotprogram, Andy Rubin, blev anklaget for seksuelle krænkelser og måtte træde tilbage. På det tidspunkt havde afdelingen opkøbt flere innovative robotvirksomheder. De fleste af dem befandt sig inden for det felt, man kalder humanoide robotter, og afdelingen fokuserede på at udvikle menneskelignende robotteknologi. Men siden dengang er strategien ændret, og nu handler det om praktiske løsninger og maskinlæring – med et dansk islæt og måske større danske perspektiver.

Ifølge en artikel i New York Times ledes Googles robotbestræbelser nu af Vincent Vanhoucke, en franskmand, der også var en hovedfigur i Google Brain, Googles laboratorium for kunstig intelligens. De praktiske løsninger, der testes nu, er eksempelvis robotter, der kan finde bestemte objekter i en bunke med en række forskellige ting, eller robotter, der selv kan finde rundt på lagre.

Danske løsninger findes allerede

Hvis man kender lidt til den danske robotbranche, kommer man til at tænke på Scape Technologies og Mobile Industrial Robots, der for længst har udviklet konkrete, kommercielle produkter, som kan netop det. Google kan ifølge artiklen ikke oplyse, hvornår der kommer konkrete produkter ud af selskabets forsøg. Årsagen er formentlig, at Google vil gøre produkterne endnu mere autonome end de eksisterende, danske løsninger. Hovedfokus hos Google er nu ikke længere på humanoide robotter og hardware, men på udvikling af software og maskinlæring.

Et eksempel er netop robotten – eller snarere robotarmen – der skal finde bestemte genstande. Den føres hen over en kasse med bolde i forskellige farver, træstykker, plasticbananer eller andre rodebunker. Journalisten fra New York Times fik demonstreret, hvordan robotten med to fingre tog en banan op af kassen og lagde den i en mindre beholder nogle meter væk.

Odenseklyngen bidrager

Da robotarmen første gang blev præsenteret for rodebunken, anede den ikke, hvordan den skulle finde den ønskede genstand, eller hvordan den fik den op af kassen. Men robotarmen var udstyret med at kamera og koblet til et AI-baseret softwaresystem, og ved at analysere sine egne fremskridt nåede den op på en træfsikkerhed på 85 procent i løbet af 14 timer. Det var efter princippet ”trial and error” – hvilket er en af de mest almindelige metoder inden for maskinlæring.

Hvor kom robotarmen og dens hånd fra? Rigtig gættet: Danmark. Google har valgt en arm fra Universal Robots og en hånd fra OnRobot til testen af, hvordan man med maskinlæring gør robotter til praktiske løsninger. Den danske robotelite enten deltager i Googles udviklingsprojekter eller kan allerede levere lignende, færdige produkter. Har Google mon fået rettet sit robotfokus ind på Danmark? Det kræver vist ikke så meget maskinlæring at opdage robotklyngen i Odense …

Tilføj en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort. Markerede felter skal udfyldes *

*

200-125   300-075   210-260   210-060   300-115   100-105   300-101   400-101   300-320   300-070   300-206   200-310   300-135   300-208   810-403   400-050   640-916   642-997   300-209   400-201   200-355   352-001