Hjem / Sundhed & sygdom / Forsker: Robotter vil snart operere i realtid
Forskeren Thiusius Rajeeth Savarimuthu.
Thiusius Rajeeth Savarimuthu med en af sine hospitalsrobotter, som aflaster det menneskelige personale.

Forsker: Robotter vil snart operere i realtid

I fremtiden udfører automatiske kirurgirobotter operationer i realtid, forudser forsker fra Syddansk Universitet, der om tre-fire år er klar med en prototype på en sårsyerrobot.

Med en fjernbetjent konsol kan danske kirurger ved hjælp af robotter udføre teleoperationer. Selv om robotter har assisteret kirurger siden årtusindskiftet, kan ingen af robotterne udføre arbejdet på egen hånd – endnu. Ifølge dansk robotforsker er udsigten til selvkørende kirurgirobotter ikke længere et fantasifuldt fremtidsscenarie.

”Min vision er, at vi en dag kan gennemføre fuldautomatiske operationer, hvor kirurgen har planlagt, hvad der skal ske, men robotten udfører det,” forklarer Thiusius Rajeeth Savarimuthu til mediet Sdu.dk.

Savarimuthu forsker i robotteknologi ved Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet på SDU, og han arbejder især på at udvikle kirurgrobotter til hospitalssektoren. En af dem er en robot, der kan sy operationssår sammen. Efter planen er en prototype klar om tre-fire år.

Robot kom i mesterlære på hospital

Savarimuthus robot er ikke sluppet løs på levende mennesker. I stedet har den øvet sig på at sy i skumgummi på laboratoriet på SDU. Siden kom den i mesterlære hos kirurger på Odense Universitetshospital, hvor Thiusius Rajeeth Savarimuthu filmede deres arbejde og samlede et katalog med data. Blandt andet om, hvor kirurgen sætter nålen i, hvor hårdt og hvor hurtigt. Forskeren opbyggede derefter et bibliotek af bevægelser. Ud fra dem kan robotten programmeres til at sy patienten.

For Savarimuthu er der flere fordele ved at overlade operationer til robotter. Indgreb udført af robotter er mere skånsomme og ensartet udført.

”En robot arbejder stabilt og er upåvirket af skilsmisse, dårlig nattesøvn og andet, som kan forstyrre. Den sikrer god kvalitet hver gang,” siger Thiusius Rajeeth Savarimuthu.

Dermed kan flere patienter tilbydes operation, og færre får komplikationer. Indlæggelsestiden er kortere, mens overlevelsesraten er nogenlunde den samme, som hvis det var et menneske, der førte kniven eller de andre redskaber.

Menneskelige patienter tøver

Trods fordelene oplever Thiusius Rajeeth Savarimuthu, at mennesker psykologisk set betragter kirurgirobotter anderledes end en menneskelig kirurg. Et af forskerens tidligste projekter var en robot, som skulle aflaste laboranter ved at stikke patienten og tage blodprøver. Men den blev aldrig sat i produktion.

”Der er stor psykologisk forskel på, om robotten for eksempel skal tage et billede, eller om den skal prikke hul i din blodåre. Under kirurgi er tilgangen anderledes, fordi patienten er i narkose,” forklarer Thiusius Rajeeth Savarimuthu.

Ud over sårsyerrobotten er forskeren med kolleger involveret i flere projekter i samarbejde med læger fra Odense Universitetshospital – blandt andet med Ropca, en robot, som kan ultralydsscanne og anvendes til diagnostik og evaluering af leddegigt. Robotten har sensorer, der mærker på patientens hånd. Derefter skal den gemme og analysere data og give en score for gigtens aktivitet.

I fremtiden kan robotten også bruges til andre diagnosticeringsopgaver, for eksempel på hjerteafdelingen eller i akutmodtagelsen.

Meget af forskningen på SDU foregår i samarbejde med hospitaler samt den store klynge af private robotvirksomheder, som er vokset op i Odense.

Tilføj en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort. Markerede felter skal udfyldes *

*

200-125   300-075   210-260   210-060   300-115   100-105   300-101   400-101   300-320   300-070   300-206   200-310   300-135   300-208   810-403   400-050   640-916   642-997   300-209   400-201   200-355   352-001