Hjem / Undervisning & forskning / Din smartphone skal hjælpe DMI med mere præcise vejrudsigter
Nu kan pludselige tordenvejr bedre forudsiges takket være trykdata fra danskeres smartphones.
Nu kan pludselige tordenvejr bedre forudsiges takket være trykdata fra danskeres smartphones.

Din smartphone skal hjælpe DMI med mere præcise vejrudsigter

Nu skal brugernes smartphones hjælpe DMI med at forudsige vejret mere præcist end hidtil. Vejrtjenesten vil udnytte, at der er en trykmåler i alle smartphones. Data beregnes og vurderes ved hjælp af kunstig intelligens.

Noget helt nyt er under opsejling fra DMI. Kasper Stener Hintz, der er PhD-studerende ved DMI, er lige nu i gang med at udvikle en app, der udnytter, at stort set alle smartphones i dag er født med en lufttrykmåler.

Lufttrykket har afgørende indflydelse på, hvilket vejr vi får. Og ved at bearbejde sådanne titusindvis af målinger fra smartphones vil det være muligt at forudsige vejrsituationer, som de mere langsigtede prognoser ikke kan. Det vil typisk være voldsomt vejr som skybrud, tordenbyger og uventede kraftige vindstød, der kan opstå fra time til time.

Den store fordel ved lufttrykmålinger fra smartphones er, at der potentielt vil være mange af dem, og de ligger tæt rent fysisk. Almindelige vejrstationer er til sammenligning forholdsvis få, langt mere spredte og dyre at opstille. Jo flere målinger af lufttryk, som DMI’s vejrmodeller kan få at arbejde med, jo mere præcise vejrudsigter kan meteorologerne udforme.

AI vurderer de mange data

Smartphones’ lufttrykmålere kan blandt andet bruges til at beregne højdeprofilen på en løberute i en trænings-app. Jo højere over havet, man befinder dig, jo lavere er trykket.

Projektet sammenholder derfor også de indsamlede data med Danmarks højdemodel, så det er muligt via gps-koordinater at tjekke, hvor højt eller lavt terrænet er netop der, hvor en given måling er foretaget.

Ikke alle smartphone-målinger er naturligvis lige pålidelige eller repræsentative. Derfor bruger DMI kunstig intelligens til at finde mønstre i både de enkelte mobilers data og data fra bestemte områder.

AI kan også tage højde for ”de store tals lov”, som går ud på, at usikkerhed ved gennemsnittet af et stort antal målinger er markant mindre end usikkerheden for de enkelte målinger.

Hvis DMI kan opnå en rutinemæssig indsamling af målinger fra smartphones, vil vejrforudsigelsernes præcision stige betragteligt i hvert fald inden for den korte tidshorisont. Den dårlige nyhed er, at det kan give problemer at håndtere og gemme så mange data. Men det kan løses ved at streame data, hvor en måling simpelt hen registreres, bruges og derefter kasseres. Også her er kunstig intelligens en god hjælp til at sortere dårlige data fra, så kun de bedste og mest pålidelige finder vej til vejrmodellerne.

For øjeblikket er Kasper Stener Hintz’ projekt det førende i Europa inden for opsamling af lufttryksmålinger fra smartphones. Og hvis metoden spreder sig globalt, vil det ikke bare kunne resultere i mere præcise vejrudsigter inden for de nærmeste par timer, men også for i morgen og for de næste uger.

Tilføj en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort. Markerede felter skal udfyldes *

*

200-125   300-075   210-260   210-060   300-115   100-105   300-101   400-101   300-320   300-070   300-206   200-310   300-135   300-208   810-403   400-050   640-916   642-997   300-209   400-201   200-355   352-001