Hjem / Kultur & samfund / Byg en synthesizer som skaber en helt ny slags musik
Nsynth Super
Googles nye NSynth Super synthesizer-instrument er ikke til salg, men du kan selv bygge det ud fra en udførlig vejledning på nettet og endog køre den underliggende software på en simpel, indbygget Raspberry Pi-minicomputer.

Byg en synthesizer som skaber en helt ny slags musik

Google har lanceret en synthesizer med indbygget kunstig intelligens. Den kan spille lyde, der aldrig er hørt før, men den er ikke til salg. Dog har Google lagt en byggevejledning ud på nettet, så du selv kan bygge den.

I samarbejde med forskningsfirmaet DeepMind og Alphabet, der begge også hører ind under Google, har internetgiganten Google skabt et digitalt instrument, der ved hjælp af kunstig intelligens kan syntetisere helt nye og utrolige lyde på basis af virkelige musikinstrumenter.

Hjertet i den nye synthesizer er den tidligere udviklede, intelligente software, der kaldes Nsynth. N står for Neural og viser, at der er tale om et neuralt netværk. Forskerne har trænet dette netværk på hundredetusinder af korte optagelsesklip af enkelttoner spillet på et utal af forskellige instrumenter. Og på det grundlag kan softwaren skabe både andre toner, længere toner og blandingstoner, der aldrig er hørt før. Med denne software eller ”virtuelle synthesizer” kan du vælge to instrumenter og kombinere dem med en slider på skærmen, så du kan spille dem på computertastaturet. Det er selvfølgelig meget sjovt, men giver noget begrænsede muligheder.

Men nu har Google-folkene bygget en fysisk synthesizer under navnet NSynth Super uden om softwaren. Og ligesom de første synthesizere fra 60’erne, der var ét stort sammensurium af ledninger, stik og omlodninger, er hardware-synthesizeren også udstyret med en lang række fysiske drejeknapper og kontakter foruden et langt smalt glidefelt, som du kan lade fingeren køre hen over, når du skal kombinere stemmer.

Til forskel fra software-versionen kan du på dette mere rigtige instrument kombinere helt op til fire forskellige lyde. Du får derved et næsten uendeligt antal flere muligheder, og den nye synthesizer viser dermed, hvad en musiker kan opnå, hvis han lader kunstig intelligens omarrangere forbindelserne.

Et lydens Etch-A-Sketch-legetøj

”Tanken har egentlig været at lave en slags “Etch-A-Sketch” for lyd i stedet for billeder,” siger Joao Wilbert fra Google’s London Creative Lab, der har været med til at udvikle prototypen.

Mens det klassiske tegnelegetøj kun har to knapper for lodrette og vandrette streger, har dette instrument fire, og NSynth Super giver dig derfor mulighed for at udtrykke dine musikalske ideer med langt bedre præcision.

Med disse fire store knapper, der sidder i hver sit hjørne, vælger du stemmer eller instrument, hvorpå du placerer din finger på displayet. Trækker du mod hjørnerne, hører du det valgte instrument rent, men jo længere du trækker din finger mod skærmens midterområde, des mere vil du få et blandingsforhold af de fire valgte instrumenter med et indbyrdes styrkeforhold, som afhænger af, hvor du lige lader din finger glide hen.

Sætter du fingeren præcis i midten, vil AI’en tage over og skabe helt unikke lyde, som hverken du eller nogen andre (ud over Google) har hørt før. Hvis du har en computer tilsluttet, kan du køre en rytme i baggrunden og måske også en melodi, mens du ændrer klangen på synthesizerens display.

Egne lyde ind i systemet

Men du kan også tilslutte eksempelvis et digitalpiano og bruge NSynth Super til at skabe netop det filter, der giver den lyd, du gerne vil spille med. Hører du til de virkelig dedikerede, kan du loade dine egne lyde ind i systemet og for eksempel spille med en solsort, en knirkende dør, en løbende vandhane og en boremaskine, som du så vil kunne kombinere i ethvert ønsket forhold. Mon ikke det skulle kunne give nye muligheder?

Google har fået hjælp af en fabrik til at fremstille prototypen, og NSynth Super er da også et flot og slankt instrument i et nydeligt metalkabinet. Synthesizeren er imidlertid alene et forskningsprojekt under Google Brain, og instrumentet vil ikke blive markedsført. Men forskerne har lagt en udførlig byggevejledning og en open-source-udgave af Nsynth-softwaren ud på platformen GitHub, så enhver interesseret kan bygge et lignende instrument selv.

Tilføj en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort. Markerede felter skal udfyldes *

*

200-125   300-075   210-260   210-060   300-115   100-105   300-101   400-101   300-320   300-070   300-206   200-310   300-135   300-208   810-403   400-050   640-916   642-997   300-209   400-201   200-355   352-001